Bár a napelem rendszer megvásárlásának és beépítésének ára nem mondható olcsónak, mindenképp hosszútávú befektetésről van szó.

Kezdjük alán azzal, hogy napelem táblát olyan megbízható és neves gyártók is forgalmaznak, mint a Samsung, Mitsubishi vagy a Bosch, ráadásul ők (ahogyan egyébként a többi gyártó is) 25-30 évre vállalnak 80%-os teljesítménygaranciát.

A napelem rendszer laikus ellenzői sokszor azzal támadják a szerkezeteket, hogy „az akkumulátor hamar tönkremegy, így mire behozná az árát, mehet a kukába az egész”. Ez az állítás az egyik legnagyobb tévhit a napelemmel kapcsolatosan. Mivel a napelem rendszer nem tartalmaz akkumulátort, így meglehetősen nehézkes lenne annak meghibásodása.  A napelem rendszer úgy működik, hogy az általa termelt elektromos áram az úgynevezett inverteren, a rendszer „motorján” keresztül a háztartás hálózatára kerül, ha pedig a háztartás eszközei nem fogyasztják el maradéktalanul a termelt energiát, akkor az inverter kivezeti azt a lakásból és visszavezeti azt a hálózatba, ami gyakorlatilag annyit tesz, hogy például a szomszéd tévéje, mikrója, akármilyen szabadon elfogyaszthatja. Persze ebből kifolyólag újra felmerülhetne a költségvesztés gyanúja, azonban még a feles energia „elengedésével” sem veszítünk semmit. Évente történik elszámolás a szolgáltatóval, ekkor, ha kiderül, hogy a háztartásomban üzemeltetett napelem rendszer az adott évben többet termelt, mint amennyit fogyasztottam, a különbözetet megtérítik számomra.

Emellett a felszerelt napelem rendszer növeli az ingatlan értékét. Így hát attól sem kell tartani, hogy mi lesz abban az esetben, ha a rendszer felszerelését követően néhány éven belül költözés kerül sor. Az eladó ingatlan árához a napelem rendszer további összegeket von. Abban az esetben pedig, ha esetleg netalán az új lakó nem akarja kifizetni a költözéskor a napelemmel járó felárat, a rendszer akár át is telepíthető az új házra. Ez a napelem beruházásának 15-20%-ánál nem kerül többe. (És gondoljunk csak bele, egy padlófűtés esetén például nem lenne ilyen egyszerű a helyzetünk. )

Összegezve tehát a fentieket a napelem rendszer igenis költségeit tekintve megtérülő, hosszú távú befektetés. A rendszer telepítését egyszer kell megfizetni és segítségével mentesülünk a villanyszámlák fizetése alól (ami hol olcsóbb, hol pedig drágább).